informatie (op het internet) moet kritisch worden bekeken

Uit een onderzoek blijkt dat inlichtingendiensten en bedrijven de informatie op Wikipedia naar hun hand proberen te zetten.

Dat komt er natuurlijk van als iedereen een bijdrage kan leveren aan Wikipedia. Dit betekent echter niet dat Wikipedia een slechte bron is. De ontdekking geeft enkel aan dat je alert moet zijn als je informatie gebruikt (niet enkel van Wikipedia, maar van elke bron). Het is dus zeker nodig om meerdere bronnen te gebruiken en te vergelijken. Kritisch zijn heet dat zeker. Overigens niet enkel Wikipedia heeft last van ‘opgesmukte informatie’. Het ganse internet is een verzameling informatie.

Hieruit kun je ook besluiten dat het aanleren van kritische zin één van de (belangrijkste) taken is van het onderwijs. Leerlingen en studenten moeten leren informatie op het internet te zoeken, te vergelijken en te gebruiken. Leerlingen en studenten (en misschien ook leerkrachten, zelfs iedereen) moet leren omgaan met informatie en de bronnen ervan. Het moet eindelijk eens gedaan zijn met het kritiekloze knippen en plakken.

clipped from www.demorgen.be
Een Amerikaanse student wilde weten wie er zoal meewerkt aan de online-encyclopedie Wikipedia en bouwde daarvoor een computerprogramma. Dat haalde een aantal onverwachte bronnen boven: het Vaticaan, informaticagigant Microsoft en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.
http://wikiscanner.virgil.gr/

ook op: DeMorgen.be: Multimedia – Censuur op Wikipedia (557617)

Laat een reactie achter